Kommunerne spiller en nøglerolle i omstillingen til grøn transport
: 06.06.2024

Kommunerne spiller en nøglerolle i omstillingen til grøn transport
: 06.06.2024

Kommunerne spiller en nøglerolle i omstillingen til grøn transport
: 06.06.2024
: 06.06.2024
Af Torben Haugaard Jensen, AAU Kommunikation og Public Affairs. Foto: Colourbox
Vi ved det godt. Biler og lastbiler forurener. De er nogle af de helt store klimasyndere.
Ifølge Energistyrelsen står transportsektoren for cirka en tredjedel af Danmarks samlede udledning af drivhusgasser, der er nogle af de mest skadelige for klimaet.
Men der er godt nyt. Det er muligt at nedbringe Co2-udledningen, hvis kommunerne går forrest og vælger grønnere transport. Sådan lyder det fra Ole Friis, der forsker i strategi og forandringsledelse på AAU Business School.
”Den kommunale bilpark er stor, og ifølge brancheorganisationen De Danske Bilimportører kører otte ud af ti kommunale biler stadig på fossilt brændstof. Kommunerne har derfor stort potentiale til at sætte skub i den grønne omstilling af transportsektoren,” siger Ole Friis.
Ole Friis deltager sammen med kollegerne Louise Brøns Kringelum og Jens Holmgren fra Strategic Management Lab på AAU Business School i et nyt forskningsprojekt, der skal hjælpe fem landdistriktskommuner i Danmark og Sverige med at omstille til grøn transport.
”Vi vil undersøge interne kommunale strukturer, som kan have betydning for omstillingen til grøn transport. Hensigten er at uddrage fordele og ulemper, som kan understøtte kommunerne i omstillingsprocessen og inspirere andre kommuner til at gøre det samme,” siger Ole Friis.
Vejen mod en grøn kommunal transportsektor er ifølge Ole Friis lang og udfordrende. Men kommunerne har dog flere strenge at spille på, som kan hjælpe omstillingen på vej.
”De kan omstille eller reducere de mange fossile køretøjer. De kan også stille krav om grønnere transportløsninger i forbindelse med udbud og aftaler, som de indgår med private aktører,” siger Ole Friis.
En af de kommuner, der deltager i det nye Green Fleets-projekt, er Hjørring Kommune. Kommunen prioriterer bæredygtighed højt og har allerede leaset mere end 100 elbiler til hjemmeplejen.
Men den grønne omstilling handler ikke kun om, at kommunerne skal skifte deres traditionelle benzin- og dieselbiler ud med elbiler, siger Ole Friis.
”Udfordringen er, hvordan man finder bæredygtige løsninger for mere specielle køretøjer, der for eksempel leverer mad til ældre eller salter cykelstier. Det er noget af det, vil vi undersøge,” siger Ole Friis.
Den mest effektive grønne omstilling af den kommunale transportsektor sker ifølge Ole Friis i et dansk-svensk samarbejde. Det skyldes, at flere af kommunerne i de to lande har ensartede karakteristika som for eksempel store afstande, lav befolkningstæthed og begrænsede økonomiske ressourcer.
Derudover har flere af kommunerne allerede erfaringer med grøn omstilling, som det er vigtigt at tage ved lære af, så hver enkelt kommune ikke skal opfinde og drive omstillingen selv.
Alle de danske kommuner i projektet har desuden udarbejdet klimahandlingsplaner i regi af DK2020-arbejdet, som lever op til Parisaftalens målsætninger om at reducere udledningen af drivhusgasser ved brug af fossil- og emissionsfrie køretøjer.
”Det betyder, at de danske kommuner har lokale klimaplaner med ambitiøse målsætninger for de kommunale køretøjer. Vi vil forsøge at bidrage til disse ambitioner,” siger Ole Friis.
Fakta
GreenFleets-projektet kører i perioden 2024-2026.
Projektet får økonomisk støtte fra EU-programmet Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak, som fremmer grænseoverskridende samarbejde og bæredygtig udvikling inden for erhvervsliv, miljø, kultur og transport. Læs mere om Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak.
Partnere i projektet er Aalborg Kommune, Aalborg Universitet, Dalslands miljö- och energiförbund, Foreningen for danske elbiler, Fyrbodals kommunalförbund, Hjørring Kommune, Högskolan i Halmstad, Sjuhärads Kommunalförbund / Boråsregionen og Skive Kommune.